Nog een keer ik. Op pagina twaalf in HET VERHAAL vermeld je de fotograaf Henri-Cartier-Bresson. Nu heb ik helemaal niets tegen Henri-Cartier-Bresson, maar het lijkt me persoonlijk interessanter om 'Weegee' (het pseudoniem van Arthur Felig) te vermelden i.p.v. Bresson. Weegee is een fotograaf die mikt op een mythische blik, een soort wereldbeeld. Hij is een fotograaf die een bepaalde visie tracht te ontwikkelen. Hij gebruikt de fotografie bewust om een verhaal te vertellen over zijn visie op de wereld. De fotograaf is een auteur, de fotografie van die auteur is altijd herkenbaar. De fotografie van 'Weegee' is geen transparant, maar gekleurd venster, gekleurd door de visie van de fotograaf. Zo fotografeerde 'Weegee' vaak 's nachts en rampspoed in de stad, ontreddering en de menselijke hulpeloosheid die de bevolking overvalt.
Het is natuurlijk maar een suggestie. Bresson heeft natuurlijk het voordeel een Franse naam te hebben en is bekender bij het grote publiek.
Hier alvast een link met wat werk van Weegee, in de bijlage vind je een foto van de man. Een natte droom voor de semioticus onder ons.
http://museum.icp.org/museum/collections/special/weegee/index.html

Tot zover mijn suggestie, het is "maar" een detail. Maar ik dacht een ogenblik lang dat Weegee meer past in het kader van de transitionaliteit. Of vergis ik mij?
Groet
Gunther
Geen opmerkingen:
Een reactie posten